Količinski popust na posamezne izdelke Zapisi z gora (od 3 kom. in več). Popust se obračuna samodejno. Brezplačna poštnina nad 45 €.

Pravila-obnasanja

NABIRANJE KONDICIJE

Pohodništvo, planinarjenje in kolesarjenje so vzdržljivostni športi samo za izbrance in izklesana telesca. Neumnost! Vsakdo lahko rine v klanec in nazaj, vendar naj to počne preudarno. 

Srce vam bo iz lastnih globočin hvaležno, če ne boste hiteli ter vsakokrat ubrali tempo, ki odgovarja vašemu zdravju, počutju in sposobnostim. Na kratko: Nikar ne nori tja gori!

Alpski kozorog
planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-medved-2

NE TRENIRAM TELESA LE, TUDI MOJE ZNANJE NADGRAJUJE SE

Prvi zapisi z gora vsebujejo slikovne križanke, kvize in pobarvanke. Otrok z njimi utrjuje znanje o živalih, predvsem pa se ob reševanju zabava. Nekaj jih lahko reši po poti, ko se ustavite pri gorski koči ali pa doma, ko urejate zapiske. 

S knjižico bo otrok osvojil veliko naravoslovnega znanja. Srečal se bo s pojmom dolžina poti, nadmorska višina, spoznaval vremenske pojave in strmost poti. Vse to si zapiše in označi v dnevnik.

POPOLNA OPREMA

Oprema naj bo primerna načrtovani poti, nahrbt­nik naj ne bo pretežak. S seboj ne potrebujemo Kafkovih zbranih del! Nikar pa ne pozabite spakirati zaščite pred dežjem, mrazom in soncem, opreme za prvo pomoč in mobilni telefon. 

Za vsak primer na glas ponovimo še številko za klic v sili v Evropi: 112! Izberite čevlje, ki se prilegajo, imajo dober oprijem, so vodoodporni in ne pretežki. Razne šlape, balerinke, hipsterske supergice in podobna krama naj počaka doma.

planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-jelen-1
planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-15
planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-16
planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-18
planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-medved-1

SKRBNO NAČRTOVANJE

Zemljevidi, vodniki in poznavalci (tisti pravi, ne šalabajzarji) vas lahko poučijo o dolžini, višinski razliki in težavnosti ture. Ko ste enkrat na poti, si za lažjo orientacijo pomagajte z zemljevidi in GPS-om. 

Pred odhodom pozorno sledite vremenski napovedi, saj veter, dež in mraz povečajo nevarnost nepotrebnih nezgod. Nihče si ne želi riniti za vami tja gor samo zato, ker ste nepremišljeni.

V GORE HITIMO, PRAVIL SE DRŽIMO

V Prvih zapisih z gora otrokom na kratek in zanimiv način predstavimo pravila, ki se jih je v hribih in gorah potrebno držati. Tako bodo otroci tudi sami aktivno načrtovali s starši. Vedeli bodo, da je potrebno vzeti pravo opremo, zadosti hrane in pijače. Planinski dnevnik pa poučuje tudi o varnosti in skrbi do narave.

planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-lisica-1
planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-jez-1

SPOŠTOVANJE NARAVE, OKOLJA IN LJUDI

Varujte naravno okolje, kolikor ga še imamo. Za sabo ne puščajte smeti, ostanite na poti, ne motite divjih ali domačih živali, ne dotikajte se rastlin in spoštujte zavarovana območja. Tudi vi niste zadovoljni, če vam kdo smeti po vrtu, dreza v vas in moti vaš mir, kajne? 

Kadar je možno, uporabite javni prevoz ali skrbite za čim bolj optimalno izkoriščenost osebnih vozil. V gorah se z mimoidočimi pozdravimo, lahko v več jezikih, saj človek nikoli ne ve, koga ima pred sabo.

planinski-dnevnik-zapisi-z-gora-16

Drži se markiranih poti

planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-gams-1

ZANESLJIV KORAK JE KLJUČNEGA POMENA

Padci zaradi zdrsa ali spotikanja so najpogostejši vzroki nezgod. Ne samo primerna obutev (beri zgoraj), tudi tempo in utrujenost močno vplivata na vaš korak in zbranost. Nikar ne hitite in počivajte, če ste utrujeni. 

Naredite uslugo vaši družbi in/ali izletnikom za vami – s previdno hojo se namreč izognete proženju kamenja, ki, saj veste, lahko pripeljejo do sila neugodnih dogodkov.

TUKAJ SHRANJENO JE VSE, NOBEN SPOMIN NE IZBRIŠE SE

Poleg tega pa je na voljo tudi dovolj prostora, kamor vpiše tri najboljše stvari, ki jih je doživel na izletu in prilepi fotografijo.

planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-gams-2
planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-divji-prasic-1

DRŽITE SE OZNAČENIH POTI

Nikoli ni odveč ponoviti, kako je na ne­označenih poteh večja možnost, da zaidete ali se poškodujete. Tudi kamenje je tam bolj živahno. In bližnjica ni ­nujno vedno bližnjica. 

Če ugotovite, da ste zašli, se vrnite nazaj na zadnje me­sto, kjer se še znajdete. Strma pobočja s starim snegom pogosto podcenjujemo, a so zelo nevarna in nam na njih zlahka zdrsne. Lanski sneg torej ni neka stara, pozabljena zgodba. V gorah je še kako pomemben!

planinski-dnevnik-zapisi-z-gora-14

Pogled z Rodice proti Triglavu

planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-ris-1

REDNI ODMORI

Dajte, postojte za trenutek. Vdih, izdih. Redni počitki omogočajo, da si opomorete ter hkrati uživate v po­krajini in druženju. To je tudi priložnost za prekrasne fotografije. Redno jejte in pijte, da ohranite svojo moč in zbranost. 

Izotonični napitki so idealni za pogasitev žeje, žitne ploščice, suho sadje in piškoti pa potešijo lakoto. Naj bo, domača potica je prav tako v redu.

DANES BIL SEM RES JUNAK, TAKEGA VZPONA NE ZMORE VSAK!

S Prvimi zapisi z gora se bo razvijal tudi osebnostno. Spoznal bo, da je potrebno pot načrtovati, da si moramo pogosto zastaviti in opredeliti cilje. Predvsem pa bo dobil prijetno izkušnjo, kako je, ko cilj dosežemo.

planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-zajec-2
planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-svizec-1

SKUPINE IN OTROCI

Vsi izletniki v skupini naj bodo seznanjeni s podatki o cilju in smeri povratka. Skupina naj se drži skupaj, saj lahko že manjša nezgoda zahteva resno reševanje. In spet bo moral nekdo riniti za vami. 

Na nevarnih odsekih poti naj za vsakega otroka skrbi ena izkušena odrasla oseba. Zelo zahtev­ni tereni, kjer je po­trebna dolgotrajna koncentracija, niso  primerni za otroke.

GLEJ SLEDI, LE KDO TUKAJ ŽIVI?

Poseben poudarek pa je namenjen živim bitjem. Otrok preko slik, opisov in odtisov sledi spoznava živali, ki jih srečujemo v naših gozdovih in gorah. Knjižica je zato zelo uporabna na sami poti, saj lahko raziskujete, katere živali so se tam nahajale pred vami.

planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-jez-2
planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-zajec-1

KAJ PA KOLESARJI?

Če vas bolj kot hoja mikajo pedali, se držite utrjenih makadamskih poti. Ne vozite po travi, ker kdo bo pa kosil, gobaril ali gnezdil za vami? Ko se približujete pohodnikom, vedno pozdravite ali uporabite zvonec. Nikar jim ne pridrvite za hrbet in rentačite, da bi radi mimo. 

Na kolesu imejte nadzor nad vožnjo in bodite pozorni na okolico, tako da se lahko vedno varno izognete drugim. Skupne poti uporabljajte v manjših skupinah, maksimalno 6–8 kolesarjev hkrati.

Z MANO HODIL JE PRIJATELJ, KO BILO MI JE HUDO, Z NJIM SEM VEDEL, DA BO ŠLO

V knjižici je dovolj prostora, za opis tridesetih hribov oz. gora, ki jih boste prehodili. Vsak obisk gora spremlja določena žival. Tako je otroku lažje, saj bo danes z njim na poti sova, jutri ježek, pojutrišnjem …

planinski-dnevnik-prvi-zapisi-z-gora-jelen-2
planinski-dnevnik-zapisi-z-gora-17

Zapisom z gora lahko slediš tudi na

delivery
HITRA DOSTAVA

Vsi artiki so na zalogi. Odpošljemo še isti dan.

credit-card
VARNO NAKUPOVANJE

Omogočamo varno nakupovanje s kreditnimi karticami in sistemom PayPal.

made-in-slo2
SLOVENSKI IZDELEK

s certifikatom I feel Slovenia. Oblikovano in izdelano v Sloveniji!

contact
INFORMACIJE

info@zapisizgora.si
040 36 44 33

contact
INFORMACIJE

info@zapisizgora.si
040 36 44 33

delivery
HITRA DOSTAVA

Vsi artiki so na zalogi. Odpošljemo še isti dan.

credit-card
VARNO NAKUPOVANJE

Omogočamo varno nakupovanje s kreditnimi karticami in sistemom PayPal.

made-in-slo2
SLOVENSKI IZDELEK

s certifikatom I feel Slovenia; oblikovano in izdelano v Sloveniji.

contact
INFORMACIJE

info@zapisizgora.si
040 36 44 33

delivery
HITRA DOSTAVA

Vsi artikli so na zalogi. Odpošljemo še isti dan.

credit-card
VARNO NAKUPOVANJE

Omogočamo varno nakupovanje s kreditnimi karticami in sistemom PayPal.

made-in-slo2
SLOVENSKI IZDELEK

s certifikatom I feel Slovenia; oblikovano in izdelano v Sloveniji.

0
No products in the cart.